Mar 16

Batumi, turistický raj?

by in Georgia trip

batumi-0

Do Batumi prichádzame okolo 11, smer rovno hotel. Má 22 poschodí no na výťahu je len 1 a 2 – tak stlačíme 2 a výťah nás vyvezie na 22. poschodie. Z fotiek to vyzeralo, že má viac ako 6 izieb.

Vôbec netušíme, čo je v Batumi k videniu a tak sa po rýchlom prejdení WikiTravel vydávame do mesta. Trochu jet lagnutí.

batumi-1
McDonald’s – futuristický a úplne mimo miestnu architektúru

Batumi vyzerá z pobrežia veľmi pekne, aj keď niektoré budovy majú najlepšie časy za sebou a niektoré naopak ešte len pred sebou. Po niekoľko kilometrovej (romantickej) prechádzke po pobreží sa konečne dostávame k prvým pamiatkám. Samozrejme mimo sezóny je všetko zavreté a na pohľad trochu zaostalé. Ale keďže tu Hilton práve dokončuje nádherný dvojvežový hotel, v sezóne to tu asi naozaj žije.

batumi-2

Na námestí sme objavili (čumením druhým do taniera) príjemnú reštauráciu, kde sme si napriek tomu, že som bol najedený, objednali jedlo pre troch. Ale domáce a podľa foursquare aj výborné 😉 O dve hodiny a 35 GELov menej sme sa nejako dokotúlali na izbu a jetlagnutí na 15 hodín zaspali.

batumi-3-1 batumi-3-2

Ráno nás privítalo krásne upršané počasie. Našťastie bolo Kutaisi hrozné a Batumi sme stihli skoro celé prejsť včera. Hlavná disciplína dňa je lanovka na neďalekú 250m vysokú horu. Hore samozrejme hmla hustá ako mlieko, tak sme aspoň posedeli na kávičku a miestne predražené víno, až sa nám vyčasilo.

batumi-4-1 batumi-4-2
Alphabet tower s 33 znakmi gruzínskej abecedy

Cestou na hotel sme prešli aj zvyšok pamiatok a pohrávali sa s myšlienkou zobrať nočný vlak do Tbilisi (aj za cenu noci na hoteli, ktorú už sme platili). Na webe gruzínskych železníc sme síce ten spoj nenašli ale veríme TripAdvisoru a za 15 GEL berieme taxík do 5km vzdialeného mestečka Makhinjauri, odkiaľ vlak odchádza.

batumi-5-1 batumi-5-2
Hafo veží #1

Na stanici nám tety povedli, že žiaden vlak až do zajtrajšieho rána nejazdí (takže web gruzínskych železníc má predsa len aktuálne informácie o svojich vlakoch). Mierne sklamaní sme vyšli pred stanicu, kde o dve minúty zastavuje mikrobus, týpek sa vykloní z dverí a kričí “Tbilisi!”. Nasadáme do discobusu a máme pred sebou vyše 5 hodinovú cestu.

batumi-6-1 batumi-6-2
Hafo veží #2

batumi-7-1 batumi-7-2

batumi-8-1 batumi-8-2
Miestna kuchyňa a hromada českých pív

batumi-9-1 batumi-9-2
Kópia Wall Street býka? Vpravo skoro dokončené Hilton veže

batumi-10-1 batumi-10-2

batumi-11-1 batumi-11-2
Palác zašlej slávy

batumi-12-1 batumi-12-2
“Kvalitné” cesty a nie je to trochu nepraktické?

batumi-13

batumi-14-1 batumi-14-2
Wall-E, takto sa neťahá plyn na rozhliadňu

batumi-15-1 batumi-15-2
Freedom (to park) square a astrologické hodiny

batumi-16-1 batumi-16-2
Viem, že majú iné písmo, ale tie šípky nemôže ani domáci pochopiť

batumi-main

Tags: ,

Comments are closed.