Feb 02

Hong Kong

by in Čínska samospráva

Dvanásť hodín v lietadle ubehlo prekvapivo rýchlo. Vlastne štyri hodiny s Ryanairom boli väčšie utrpenie. Swiss síce majú na pohľad staršie lietadlá (Airbus A340) ale fakt som sa v nich dobre vyspal a aj jedlo bolo chutné. A do gin tonicu dávali Bombay. A švajčiarske čokolády. Takže cesta výborná.


Dezert, večera, raňajky

Do Hong Kongu prilietame pred 18. Imigračné prebehlo rýchlo, len som odovzdal klasický predvyplnený papierik (meno, adresa, číslo pasu, adresa v HK), ktorý rozdávajú letušky a pustili nás. Tuším sme si ani jediné slovíčko nevymenili.


Vonku mrzlo   |   Krásny nočný Hong Kong

Finančné okienko – platí sa tu hongkongskými dolármi, kurz je pre zjednodušenie 8 HKD = 1 EUR alebo 1 HKD = 3 Kč. Platenie kartou voči hotovosti bolo tak pol na pol. Napr. lístky na metro jedine hotovosť, veľa menších podnikov a reštaurácii berú tiež len hotovosť.

Samozrejme si hneď kupujem SIM kartu, 5GB za HK$118. Asi najrýchlejšie kúpena SIMka za dobu, čo cestujem. Prišiel som, povedal som, že chcem SIMku s internetom, holka mi hneď berie iPhone, týpek si pýta kreditku a za dobu, čo s ňou pretiahol terminál mi holka vracia iPhone aj s funkčným internetom. A najpraktickejšia vec, na obal od novej SIMky, kde je telefónne číslo a PIN mi prilepila starú SIMku. Proste, že ďakujem veľmi pekne.

S kľudom Angličana, že už sa môže stať čokoľvek, ale aspoň to budem môcť hodiť na Facebook, nasadáme na Airport Express (HK$45 na osobu), ktorý nás dopraví k najbližšiemu metru.


Pekne vľavo by aj chodci mali chodiť   |   Najdlhšie zoskupenie eskalátorov na svete – skoro 800m dlhé

Metro

Čo by to bolo za ázijské veľkomesto, keby nemalo strašne super metro. Takže pekne v odrážkach:

  • Octopus card – funkčná pražská Open Card. Záloha je HK$50, nabiť sa dá do výšky HK$1000. S ňou je život oveľa jednoduchší, minimálne preto, lebo sa nezdržujete kupovaním lístkov. Ale dá sa s ňou platiť napr. v Starbuckse, rôznych obchodoch a keďže je na nej záloha HK$50, tak môžete ísť do “debetu”. V reále to samozrejme žiaden debet nie je, vy ste tu zálohu dávno zaplatili, ale je pekné, že ak sa náhodou ocitnete na na druhej strane HK s HK$2 na karte, stále sa dostanete domov.
  • Cena – nie je fixná, záleží odkiaľ kam cestujete. My sme sa cenovo pohybovali v rozmedzí HK$5-13 za jazdu.


Architektúra z pohľadu hongkongskej šaliny

  • Signál – komplet celé stanice aj samotné metro má plný signál, volanie aj internet. Nádhera.
  • Orientácia – dokonalé značenie východov. Z každej stanice vedie tak 5-10 východov a vždy sme trafili presne ten, ktorí sme potrebovali.
  • Špička – keď na ňu náhodou natrafíte, nezabúdajte, že ste Európan(ka). Máte výhľad nad všetky hlavy 😉
  • Ľaváci – kráľovna má veľký vplyv, jazdia aj chodia vľavo, ako keby to bolo prirodzené. Dokonca aj eskalátory sú vľavo.


Sem tam tu bolo trochu hustejšie

Jedlo

Za všetky výdaje nad môj rozpočet môže Michal Sänger. Pred odletom mi spísal hromadu výborných reštaurácii a tak sme sa teda aspoň väčšinu snažili, úspešne, navštíviť. No a stálo to samozrejme za to. Po Seoule ďalšie mesto, kam sa veľmi rád vrátim hlavne kvôli jedlu (a aspoň deň na Wellington Street).


Kau Kee – keď je fronta, asi varia dobre

Skúsil som si svoju prvú michelinskú reštauráciu (prekvapivo ľudská, nesnobská skúsenosť), miestne polievky, ramen. Na sečuánsku pálivosť bohužial nevyšiel čas ( 🙁 ), ale aspoň mám dôvod sa vrátiť. Nechýbal ani McDonald’s, ktorý chutí presne tak, ako hocikde inde na svete, lebo som zabudol, že práve v Hong Kongu testuje Ronald nový koncept McDonald’s Next. Uvidíme, či Next bude skôr v Európe, ako ja opäť v Hong Kongu.


Matcha zmrzka, ramen počas a po výrobe

A jeden večer sme ešte s kamošom, ktorý sa do Hong Kongu presťahoval, behli na pivko. V lokálnom podniku, na rooftope aj na najkurevskejšej ulici v Hong Kongu. A keďže to tu nie dávno patrilo Alžbete, väčšina pív bola aj tak z britských ostrovov. Takže vlastne celkom dobré.


Rooftop pifko   |   Kúsok-od-bordelov pifko

Pamiatky a také tie veci

Ako nájde sa tu určite niečo, popravde je tu teda toho strašne moc, ale za celé dva dni sme toho nijak extra moc nevideli (lebo jedlo). Čo ma napadá, tak na celodenné aktivity je tu určite Disneyland (to poznáte), Ocean Park (obrovský zábavný park), AsiaWorld Expo (výstava, ale netuším, či celoročná) a niekoľko ostrovov a vrchov na hikovanie. V meste mrte mrakodrapov, nejaké múzeá a také tie zábavky ako v každom inom veľkomeste.

Alebo si za HK$2.3 (viacmenej zadarmo) môžete sadnúť na dvojposchodovú šalinu a stráviť jeden a pol hodinu kochaním sa celým Hong Kong Islandom. Proste aj keď nemáte radi jedlo (je mi to ľúto), dá sa tu kľudne stráviť aj týždeň.


Hore na Peaku, aj za Bubbom sme šli pozrieť

Zvyšok

  • Peniaze – každá banka si vydáva svoje bankovky, takže sa Vám kľudne môže stať, že budete mať päť rôznych dvadsať dolároviek. A v prípade desín sa do toho zamiešajú ešte aj mince. A desiny sú neroztrhnuteľné 😉
  • Autá – v Hong Kongu je strašne veľa milionárov a je to poznať aj podľa áut, ktoré sa po meste preváżajú. Pastva pre oko. A dosť veľa Tesiel tu jazdí. Aj Elonovi Muskovi sa to určite páči.


Peňáze si tu tlačí kde kto   |   Spodná desina má 30 rokov! Archívny kus

  • Byty – jedno z najhustejšie osídlených miest na svete nedosiahnete tým, že budete stavať 4+1 o rozlohe 100+ metrov štvorcových. Postavíte 30 poschodový panelák, kde sa do izby zmestí posteľ (meter osemdesiat) a možno skriňa a v kúpeľke máte problém sa po sprche osušiť. Vaňa absolútne nepripadá v úvahu. A keď aj pri takto stiesnených priestoroch dojde miesto na bývanie, jednoducho zbúrate celý barák a navrhnete nový s minimálne o 20 poschodiami viacej.

Hong Kong si teda píšem na zoznam miest, kam by som sa rád vrátil. Na staré kolená, keď už bude vyškrtaná celá mapa sveta.


Lemry jedny


By ma zaujímalo, prečo v úvodzovkách   |   Všetko všade sterilizujú a dávajú to jasne najavo


Miestna architektúra


Výhľad z Hong Kong Parku


Nočný Hong Kong


Bambusové lešenia, asi je to bezpečnejšie, ako to znie


Bratia, ste to vy?


Všetko je tu úzke a vysoké, aj šaliny   |   Prípravy na čínsky nový rok, ktorý začína 7. 2. 2016, 5 minút potom, ako z Hong Kongu odletíme


Výhľad z Victoria Peaku


Keď už na to musia upozorňovať, asi je to bežná prax   |   Pouličný umelec

Tags: ,

Comments are closed.