Feb 05

Taipei

by in Čínska samospráva

Na medzinárodnom letisku v Taipei pristávame o krásnej druhej hodine rannej. Imigračné ako obvykle v pohode, ostatne, čo by po nás asi tak mohli chcieť. Letisko je hodinu busom do centra a bus odchádza až po 3 ráno, takže namiesto fajného spánku sme si fajnovo počkali hodinu na letisku. Pred piatou ráno sme konečne zaspali.

Finančné okienko – platí sa novými taiwanskými dolármi (TWD, resp. čo budete častejšie vídať NT$). Kurz je zhruba NT$100 = 2.5 EUR = 70 Kč. Podobne ako v Hong Kongu, platby kartou versus hotovosť boli tak 50:50. Ale keď sa dalo platiť kartou, tak fungovalo bezkontaktné platenie a myslím, že ani raz som nepodpisoval bloček.


Fakt priestrané a pohodlné busy   |   Ázijská klasika na toaletách

Naše taipeiské plány sa menili ako plynul čas. Pôvodne sme si na Taipei vyhradili viacmenej len jeden deň (až tak veľa pamiatok tu nie je), ale počasie je sviňa a národný park Taroko ďalej ako som si myslel, takže v Taipei ostávame dva celé dni.

Čo sa pamiatok týka, tak je tu samozrejme hromada chrámov a typickej ázijskej architektúry a mimo iné taktiež druhá najvyššia budova na svete – Taipei 101. Kým som si nenaštudoval, prečo sa tak volá, prišlo mi to ako pomenovanie úvodných lekcií na univerzitách, takže som očakával, že sa dozviem niečo nové o Taipei 😀 . A pritom to len znamená počet poschodí. Ale čo som sa naučil je, že keď je zamračené, nemá moc význam ísť na jedny z najvyšších budov sveta. Moc toho neuvidíte.


Taipei 101 v oblakoch   |   Normálne by to bol výhľad na nezaplatenie, tentoraz to bolo na MasterCard


Koncertná hala   |   Nejaký ten pamätný oblúk


Jedna z posledných veží bývalého opevnenia   |   Konfuciov chrám

Za dva dni sme pochodili čo sa dalo a pojedli hromadu ázijských jedál. Asi si viem predstaviť tu byť ešte pár dní, pozrieť ZOO, ísť hikovať či kúpať sa v horúcich prameňoch, ale mimo to asi len jesť a spať. Na tretí deň opúšťame Taipei, smer Hualien.

Taipeiské know-how

  • Metro – asi tušíte. Proste to majú premakané. Ale úplne, že TOP vec sú prestupné stanice. Vlaky tej istej linky sú priamo nad sebou a keď vystúpite z jednej linky aby ste prestúpili na druhú, je veľká šanca, že vlak je priamo oproti vám. Podľa mňa majú štatistiky, na ktorý smer ľudia prestupujú a ten vlak prichádza na to isté podlažie, aby väčšina ľudí nemusela ísť o poschodie nižšie/vyššie. Takže žiadne 5 minútové prestupy ako v Prahe, vystúpim, prejdem 10 metrov a nastúpim. Dokonca väčšinou sa nám stalo, že vlaky prichádzali do stanice v rovnaký čas. Európa sa má čo učiť.


Prestupná stanica   |   Mapa metra s cenami


Jednorázový lístok na metro   |   Suicide-friendlier zábrany

  • Angličtina – 50:50, že sa s vami niekto dohovorí anglicky. Skôr sa dorozumiete rukami, nohami. A v prípade taxikárov pokiaľ nemáte adresu hotela napísanú čínskymi znakmi, tak vás ani nezoberie, lebo nebude vedieť kam. My sme sa museli spokojiť s najbližšou zastávkou metra (o 4 ráno nič nejazdí), lebo to bolo jediné, čo pochopil.
  • Ľudia – na druhú stranu, keď už natrafíte na niekoho, s kým sa dorozumiete, určite bude ochotný vám pomôcť hociako bude vedieť. Nám napr. pán zo 7-eleven pomáhal nájsť náš hotel. Alebo keď sme nemali drobné do autobusu, tak ľudia v autobuse nám lístky proste zaplatili.


Malí demonštranti   |   Ten teda má gule

  • Internety – Taiwan je krajina pre digitálnych nomádov. Úplne, že jednoznačne. Za NT$300 na 5 dní neobmedzené data. Na mesiac za NT$1000. Ale podstatné je, že sú to skutočne neobmedzené dáta a skutočne rýchly 4G internet. V dobe písania článku, po 3 dňoch na Taiwane mám preťahaných skoro 20GB a rýchlosť je v desiatkách Mbit/s. Prosím prosím, toto chcem u nás.
  • Taipei Game Show 2016 – škoda, že sme (náhodou) trafili až posledný deň. Firmy ako Sony, Ubisoft a vlastne všetci veľkí hráči hráčskeho priemyslu ukazovali svoje najnovšie vychytávky a hry. A samozrejme nechýbal ani cosplay. Pekná podívaná na slečny.


Taipei Game Show 2016

  • Skútre – všade kam sa pozriete. Ale aj mesto je na to prispôsobené. Na semaforoch majú skútristi prednosť, dokonca vyhradené miesto majú pred aj za prechodom. A viem si predstaviť, že na skútri by sa dal Taipei celkom pohodlne prejsť.


Armádka skútrov   |   Dole hlavou, ale ináč je to skútrista


Večeraaa


Držať sa pravidla, kde je rada, tam dobre varia


Týpek tu musel stáť nelegálne, lebo sa furt obzeral. Ale kuchtí fajnovo   |   Hotpot – donesú polosurové, a ono sa to už dovarí na stole


Chiang Kai-shek, prvý prezident   |   Ani sa nehne


Sloboďák


Svätyňa mučeníkov. Ale hajzli zavreli minútu (doslova) pred tým, ako sme prišli.


The Grand Hotel   |   Na rozdiel od “výhercu” Nikon sútaže, ja som to lietadlo nephotoshopoval.


Vnútri Konfuciovho chrámu


Pamätník pána prezidenta


Nočný Taipei


Križovatka dokríža pre školákov   |   Kabát a žabky s 10 cm podrážkou *sigh*


Vyššie to už nešlo   |   Bezpečnosť pri práci, žabky included

Tags: ,

Comments are closed.