Feb 08

Kaohsiung a cesta domov

by in Čínska samospráva

Na toto som čakal. Kraťase, tričko a 23 stupňov. Celý trip som dúfal, že bude takto príjemné, ale až juh Taiwanu mi to splnil. Samozrejme len pokiaľ nezapadlo slnko, potom už to na kraťase moc nebolo.

Kaohsiung je naša posledná zastávka, odtiaľto letíme na letisko v Hong Kongu a domov. Je náročné písať denný itinerár formou odstavcov, takže záverečný príspevok bude skôr o fotkách.


Privítanie v Kaohsiung

  • Mestské busy – týka sa to celého Taiwanu, nie len Kaohsiungu. Pokiaľ nemáte mestskú kartu, v hotovosti musíte platiť vždy presne (alebo kľudne aj viac), lebo nikto vám nevydá. Ale popravde nikoho asi extra netrápi, či ste naozaj vhodili presnú sumu. V Kaohsiungu som tam vhodil menej a proste sme nastúpili. Asi sa tu dosť hrá na česť.
  • Angličtina – na juhu je to tragédia. V busoch vôbec, v malých reštauráciach vôbec, vo väčších to už nejako dáte.


Kaohsiung

  • Zemetrasenie – o 4 ráno nás zobudila kývajúca sa budova. Kým som si uvedomil, čo sa vlastne deje (nejaká doba veru prešla) tak zemetrasenie prestalo, ale hotel sa celkom solídne kolísal. Čo som pozeral štatistiky, tak zemetrasenia tu nie sú nijak neobvyklé, akurát takéto silné sú tak raz za 1-2 roky.
  • Mačky a psy – tak ako mám vo zvyku všade kam cestujem fotiť kočičky, na Taiwane to jaksi nebolo možné. Jedine, kde nejaké kočky boli bola Taipei Game Show. Ináč sa tu po uliciach motajú len psy. Takže mačky asi končia na tanieri?


Psíci

  • ZOO – keď už sme nevedeli, ako zabiť posledný deň na Taiwane, šli sme pozrieť miestny zverinec.


Ja a lemry lemravé


Operenci


Pózerka   |   Rodinka   |   Kleptoman – nejaká pani pred nami sa stala obeťou krádeže


Maco tam mal (asi?) cvičiteľa, tak robil vylomeniny

Cesta domov

Odkedy sme sa dostali na letisko v Kaohsiung až kým som neotvoril dvere bytu v Brne ubehlo 34 hodín. To je celkom dosť na to, že sa len chcete dostať domov. Ale pekné letušky v China a Swiss Airlines sa nám snažili dlhé hodiny v lietadle spríjemniť. A na letisku v Hong Kongu nám ešte aj zaželali šťastný nový rok.


Večera a raňajky od Swissu. Regulérne chutné jedlo.

Zhrnutie

Ďalší trip sa skončil, ďalšie tri krajiny si škrtám z TO VISIT zoznamu. Za 11 dní sme nachodili vyše 150 tisíc krokov, skoro 120 kilometrov. Navštívili sme 6 letísk (PRG, ZRH, HKG, MFM, TPE, KHH), vo vzduchu sme strávili 31 hodín a preleteli vyše 21 tisíc kilometrov. Na letiskách sme strávili skoro 1 deň čakaním. Cestovať na druhú stranu sveta veru zabere trochu času.


All you can eat barbeque. To mi veľmi pripomenulo Seoul.   |   Posledné lokálne jedlo

V Hong Kongu a Macau som mobilné data celkom šetril, lebo boli obmedzené, ale na Taiwane som sa neobmedzené data snažil využiť najviac ako to išlo. Pri zapnutom VPN a torrentoch nie je úplne problém preťahať 24 GB.


Rýchlosť, prenos a počasie – skoro dokonalá krajina.

Čo sa jednotlivých krajín týka, Hong Kong jednoznačne doporučujem, hlavne kvôli jedlu. Macau je skôr destinácia, kam sa oplatí ísť pozreť, keď už ste v Hong Kongu, ale ináč ma nijak extra neoslovil (hodnotenie možno upravím, ak by som sa stal milionárom 😉 ). A Taiwan, tam by som sa asi ešte chcel vrátiť. Nie nutne Taipei, ale skôr zvyšok ostrova, pláže a surfovanie na juhu a východe, hikovanie v horách v strede ostrova a trochu ešte pozreť mestá na západe. A požičať si skúter a len tak sa premávať po pobreží.

A výdaje? Očakával som, že sa prehúpnem cez 100 eur na deň, lebo letenky na a z Taiwanu neboli zrovna najlacnejšie, ale vo výsledku je to 100.7 eura na deň, takže konštanta stále drží.


Žeby chybička, China Airlines?   |   V HKG sme naraz pristáli s A380 od Emirátov


Nejaká miestna ľudová asi   |   Ostáva už len Peking, Šanghaj, Tokio a Manila. Tak skúsime o rok.


Bez znalosti miestnych hajzlov to vyzerá, že by ste nemali hádzať odpadky do papuče.


Fízly zarábajú. Hneď tri odťahovky na jednom mieste.


Tak tu určite hrajú Yankees


Obmedzená doprava cez víkend   |   To už snáď každý pochopí


Miestne umenie, všimajte drakovú pýchu 😉


Príprava na nový rok   |   Nočný Kaohsiung


Zastávka Central Park   |   Všesmerové prechody

Tags: ,

Comments are closed.