Jan 29

Zbohom zima, vitaj príjemných 18°C

by in Ázia, Middle-East trip

20140129-141424.jpg

Prvý krát, ako sa na správneho občana patrí, som sa zaregistroval na Ministerstve zahraničných vecí, aby vedeli, kde ma prípadne hľadať. Bankám to prestalo vadiť, takže som sa neunúval im to oznámiť. Keď som cestoval niekam prvý krát, z TatraBanky mi volali ohľadom podozrivého výberu v zahraničí. Naposledy ani ťuk a to som vyberal niekoľko krát z bankomatov.

Ako to už býva, keď sa potrebujem vyspať tak sa mi najviac nechce a tak som spal sotva 5 hodín. Ráno, ešte doma som si uvedomil, že som zabudol 2 veci v Brne – čítačku SD kariet pre iPad (ktorú, som si minule v Tel Avive musel kúpiť) a adaptér z európskych zástrčiek na britské, lebo Cyperčania sú divní. Budem musieť poriešiť časom. Zbaliť sa mi podarilo pod 7kg, vrátane foťáku a všetkej elektroniky.

Blížil sa odchod z domu a čas sa rozhodnúť – zoberiem si trigovicu a kabát nechám v Budapešti na letisku alebo budem kabát vláčiť pri 20 stupňoch ale len s tričkom pod ním? Druhá možnosť zvíťazila aj keď možno budem vyzerať divno. V kabáte na púšti.

Do Budapešti to bola pohodička, spiatočný lístok z Piešťan za 21 eur a skoro celú cestu som bol sám v kupé. Asi prvý krát v živote prišiel tento vlak o 5 minút skôr a nie hodinu neskôr ako má vo zvyku. S veľkou časovou rezervou som si to namieril do Apple Store vyriešiť prvý problém – kúpiť iPad Camera Connection Kit, ktorý ma v Tel Avive stál tretinu a mal viacej funkcí (a zabudol som ho zobrať).

WizzAir ponúka na väčšine letovísk transfer z mesta na letisko a v prípade Budapešti sa to za 5 eur mega oplatí, lebo taxík stojí 20 eur a MHDčkou je to na 1-2 prestupy. A kto sa má vyznať v tých ich zastávkach. Šofér bol asi pro racer, lebo celý čas telefonoval ale ultra úzkymi uličkami (kde by nejeden začiatočník išiel na dvojke bez plynu) točil úplne bez problémov.

Protip – wi-fi na BUD letisku je len na 2 hodiny, čo väčšine síce stačí, ale majú zablokovaných veľa portov takže napr. maily si neprečítate. Je tam však SkyCourt lounge, ktorá ma tiež verejnú wi-fi a bez obmedzení. A oveľa rýchlejšiu. Stačí si sadnúť do detského kútika, ktorý je hneď vedľa a môžete sa pripojiť.

Na WizzAir sa mi páči, že napriek tomu, že je to low-cost majú veľmi príjemné ceny občerstvenia v lietadle a hlavne dá sa platiť kartou (aj počas letu). Námatkovo 2×0,33 Heineken za 5 eur, 2dc vína za 4 eurá, bagety za 4 eurá. A napr. aj také veci ako adaptér z hociakej na hociakú zástrčku za 15 eur. Druhý problém vyriešený.

Dve rady do kríža sedeli 2 mladé (~25 ročné, podľa mluvy Slovenky, samozrejme veľmi pekné) mamičky aj s deťmi vo vrieskajúcom veku, čo znelo ako predzvesť nie úplne príjemného 2,5 hodinového letu, ale nič s čím by si pivko a štuple v ušiach nedokázali poradiť.

A vôbec, letušky boli fakt nádherné. Ryanair môže len závidieť.

Larnaca

Tak ako som sa v Budapešti drkotal od zimy, tu je v kabáte pomerne teplo. Cez deň to bude pekielko. Do centra najrýchlejšie MHDčkou za 1,5 eura. Vodič zastavuje kde si poviete, takže mi zastal skoro priamo pred hotelom. Napriek tomu, že som nešoféroval mi prišla jazda vľavo fakt divná. Obzvlášť kruháče. Ešte večer som v rámci trénovania na stávku s kolegom išiel obehnúť pobrežie – väčšina trasy bola úplne rozkopaná. A nevyzeralo, že by na tom niekto pracoval. Ale veď do sezóny času dosť.

Hotel síce nemá raňajky, ale hneď oproti na námestí pred kostolom Agios Lazaros je príjemná, malá kaviarnička Da Vinci, kde robia anglické raňajky. Vonku na terase, v tričku, s pekným výhľadom – na to si rýchlo zvyknem. A ceny majú tiež veľmi príjemné – anglické raňajky, čaj a mrkvový fresh za 8,20 eur. Ani neviem ako a ubehli 2 hodiny. Dopadla na mňa grécka nátura.

Už tradične som si musel íst kúpiť fejkové Ray Bany. S čierno-žltým matným rámom, fakt pekné. Za 8 eur. A keď už mám okuliare, neodpustím si jednu selfie 😉

V Larnace ešte pobudnem ale až posledný deň. Cyprus je pomerne malý (tak 130x70km) takže žiadne vlaky. Všetká medzimestská doprava pozostáva z busov a tak sa poberám na autobusovú stanicu (pozostávajúcu z jednej zastávky) a hurá smer Nicosia. Za 2 eurá.

 

Tags:

One Response to “Zbohom zima, vitaj príjemných 18°C”

  1. From