Feb 09

Posledný deň na Blízkom východe

by in Ázia, Middle-East trip

Po úspešnom zabití 5 hodín na ceste z Ammanu do Jeruzalema som už veľa na pláne nemal. Dostať sa na hostel, prespať, ráno na letisko a návrat do reality.

Minulý rok som Jeruzalem opustil po niekoľkých hodinách celkom sklamaný. Tento rok dostal druhú šancu, a že sa jej veru chopil. Ubytovanie som mal v Abraham Hosteli na 4-lôžkovej izbe. Neskôr som zistil, že dvaja z mojich spolubývajúcich sú Češi. Katka s Kryštofom, ktorí sú v Izraeli už niekoľký krát a zajtra sa chystajú do Nazarethu. Tak som im dal pár tipov.

Abraham Hostel je na viacerých weboch hodnotený ako TOP hostel a oprávnene. Každá izba má vlastnú kuchyňku s chladničkou, kúpeľku, záchod a zamykateľné skrinky. Na prvom poschodí sa nachádza veľká spoločenská miestnosť s barom a množstvom pív, či už čapovaných alebo flaškových. Samozrejme robia aj koktaily a drobné jedlá. Ďalej je tu biliard, stolný futbal, tuli vaky či húpačky. Pravidelne poriadajú rôzne eventy, pričom dnes boli v pláne backpacker stories, kde batôžkári z rôznych kútov sveta rozprávajú o svojich zážitkoch na cestách. Viacmenej dokonalý hostel pre hociakého batôžkára. Aby toho nebolo málo, organizujú hromadné výlety nielen po Jeruzaleme ale aj zvyšku Izraela, Palestíny, do Petry v Jordánsku či do Egypta. A keď si poviete, zarezervujú vám odvoz na letisko. Ako píše Lonely Planet, “The Mecca of budget travelers”.

A to je vlastne dôvod, prečo sa do Jeruzalema chcem ešte vrátiť. Taký dobrý je ten hostel.

Ráno, nekresťansky skoro o 5:30 som mal budíček, aby som stihol taxík na letisko, ktorý pre mňa príde kúsok pred 6. No hrozne skoro, hlavne po 6 hodinách spánku a 4 pivách pred ním. Na letisku ma stihli dva krát vyspovedať podrobnejšie ako na palestínskych hraniciach a kompletne, predmet po predmete preveriť celú batožinu. Radosť títo Izraelčania. O 11:00 už sedím v lietadle, a ako sa ukázalo, ďalšiu 1 a pol hodinu sme v ňom stále sedeli, bohužiaľ stále na zemi, lebo Cyperčania sa rozhodli nikoho nepúšťať cez ich vzdušný priestor. S niečo vyše hodinovým meškaním sme pristáli v Budapešti, do škaredého, zamračeného počasia. Aká pekná paralela na realitu. Sadám na vlak a hurá domov.

Celá táto zábavka ma tentoraz vyšla necelých 1000 eur. Vrátane leteniek. V priemere teda okolo 90 eur na deň. Aspoň viem, aký potrebujem pasívny príjem, keď chcem celý život len cestovať. Neznie to úplne nereálne.

settleup

Tags:

Comments are closed.