Nov 27

Singapore, Dubai

by in South-East Asia trip

Singapore

Náš ranný let do Singapore bol prvý, takže letisko bolo ešte celkom prázdne. Skoro žiadne rady na check-in, či kontrolu, na druhú stranu veľkosťou je to také bratislavské letisko, čiže celkovo tu asi moc ľudí nebýva. Let trvá len kúsok cez hodinu, takže žiadne jedlo ani podobné vymoženosti. Klasický, low-costový Airbus A320.


Little India   |   Marina Bay Sands s komplet zostavou

Po prílete v Singapore sme zamenili chechtáky z Malajzie a poučení o osieraní turistov sme si zobrali taxík s taxametrom. Beztak Singapore vyzerá dosť seriózne a moderne na to, aby sa tu zjednávalo.

Ubytovanie máme v štvrti Little India, čo v reále znamená, že je tu hromada Indov a na každom rohu indická reštaurácia. Tak ako sa mesto prispôsobilo západu, prispôsobili sa aj ceny. Také naše európske.


China food   |   China town

Po ubytovaní vyrážame do downtownu, kde, ako sme si neskôr uvedomili, sme videli viacmenej všetko, čo sa dá v Singapore vidieť. Naša ďalšia a posledná zastávka je Chinatown. Schylovalo sa k dažďu (ktorý nikdy neprišiel), tak sme si našli fajnovú čínsku reštauráciu, naobjednávali viacej ako sme zvládli zjesť a keď už nás prestali páliť ústa, pobrali sme sa na nákupy. Moc pekný Chinatown tu majú.

Do Dubaia odlietame kúsok po polnoci, takže máme pred sebou ešte celý jeden deň. Smer Sentosa, ostrov s umelo vybudovanými plážami, hromadou obchoďákov, vodným svetom, zábavným parkom, golfovým ihriskom, no proste magnet na turistov. A najjužnejší bod kontinentálnej Ázie (trochu oxymoron, keďže Singapore je ostrov, Sentosa je ostrov a samotná tabuľa je na ďalšom ostrove v Sentose). Skúsili sme pláže, ale ako Horná Streda pri Piešťanoch má lepší piesok aj vodu. Dlho sme sa nezdržali. Za $23 sme si kúpili vstup na výhliadku Marina Bay Sands, nádherného hotela v tvare loďe.


Sentosa   |   “Najjužnejší bod”

S blížiacou sa nocou sa blížime naspäť k nášmu hotelu, kde máme uloženú batožinu. Trochu nás po vystúpení z metra prekvapil počet Indov v uliciach. Akože nechutne veľa ľudí. Zrovna sme trafili nejaký indický sviatok. Zakotvili sme teda v indickej reštaurácii, dali si trochu miestnej kuchyne, zobrali batožinu a dovi dopo na letisko.

Singapore know-how

  • Smrť – odhliadnúc od toho, že singapúrska MHDčka má skratku SMRT, pomaly na každom kroku dávajú jasne najavo, čo všetko je zakázané (skoro všetko) a aký je za to trest. Tak napr. za pašovanie drog je smrť. Ani sa s vami nebudú baviť. Za nespláchnutie záchodu minimálne $500. Žuvačky si radšej nechajte doma. Jedlo a pitie v metre? Ne-e.
  • Pláže – nie, proste nie. Kvôli piesku choďte do inej krajiny.
  • MHD – niektoré linky metra sa ešte stavajú, každopádne pokryté majú viacmenej celé mesto. Cena lístka sa odvíja od počtu staníc, ale nás vždy vyšla okolo $2.


Trochu Indov na prechode   |   Umenie

Dubai

Na moje sklamanie opúšťame Singapore v staršej verzii Boeingu 🙁 A ani do Prahy nám nedostavili novší model. Ale aspoň posilnili zásoby alkoholu.

V Dubaii pristávame nadránom a máme celkovo 27 hodín medzi letmi. Blbé je, že aby vám batožinu poslali až do finálnej destinácie (Praha), prestup musí mať maximálne 24 hodín. Takže nám batožinu vyhodili v Dubaii.


Nielen Arabi si nás fotili, aj my sami sme sa fotili   |   Výhľad z Khalify

Ako sa ukázalo, 27 hodinový prestup je bohato veľa na celý Dubai. Komplet nafejkované mesto uprostred ničoho. Začali sme kúpaním na pláži pri Burj Al Arab, hotelu v tvare plachetnice. Zvyknutí na 32 stupňovú vodu, 26 stupňov vo vode a 28 mimo nej nás trochu prekvapilo. Moja predstava o púšti bola trochu teplejšia.


Zamýšľanie sa nad životom   |   Hudobné fontány, pecka

Výhliadku na najvyššiu budovu sveta, Burj Khalifu, máme rezervovanú na tretiu poobede, takže pár hodín ešte trávime v Dubai Malle, najväčšom obchodnom centre na svete, čo sa rozlohy týka. Kávička, písanie Flákača a flákanie. Z Khalify je krásny výhľad na… púšť a rozostavané mesto. Ako zážitok môže byť, ale do Dubaia sa najbližšie pozrem asi tak o 30 rokov, keď už bude konečne možno aj dostavaný. Alebo skrachovaný.


Burj Khalifa   |   Život v oblakoch

Pred odletom si ešte doprajeme plnohodnotný spánok na hoteli, kde si týpek cez noc nechal všetky naše pasy. To aby sa nám lepšie spalo. Dubai opúšťame ráno, do o 30 stupňov chladnejšej Prahy je to 6 hodín a niekoľko gin tonicov. Raňajky víťazov.

Dubai know-how

  • Mesto – taká polovica mesta je stále rozostavaná. Nechápem, kto a prečo tu stále stavia a kto tu hlavne chce potom bývať. Je vidieť, že peňazí tu je nechutne veľa, ktovie ako dlho im to vydrží. Ale viem si predstaviť niekoľko dekád v budúcnosti, že Dubai bude najmodernejšie mesto na svete.
  • Ženy v plavkách – keď sme boli na pláži pri Al Arabe, prišlo podozrivo veľa arabov, ktorí sa akoby fotili s Al Arabom, ale proste si chceli odfotiť naše slečny v plavkách. Zo začiatku sa snažili to zakryť, že naozaj fotia Al Arab, ale neskôr už proste len fotili holky.
  • Victoria’s Secret – vedeli ste, že ako chlap nemôžete ísť do kabínok Victoria’s Secret? Ako potom máme hodnotiť tu krásu?


Určite prirodzený rast   |   Zevlenie na Sentose


Naše fotogenické maličkosti


Universal Studios, ale nešli sme dnu   |   Káva na nás nemala moc účinok


Nočný Singapore


Denný Singapore   |   Trochu tankerov


Nepripomína vám to AT-AT?   |   Umenie #2

Tags: ,

Comments are closed.