Nov 29

Juho-východná Ázia

by in South-East Asia trip


Zase to nevyšlo pod €100/deň

Priletieť do Prahy v kraťasoch a tričku, no nebol to najlepší nápad. Ale mal som na výber buď vyhádzať všetky veci z ruksaku alebo pretrpieť pár minút mimo MHD. Jasné, že radšej budem chvíľu otužovať.

Tož skončil sa môj zatiaľ najdlhší výlet (19 dní) v najpočetnejšej skupine ľudí (10). Jedno aj druhé už je na môj vkus extrém. Dĺžka výletu by ani nevadila, keby idem sólo. Niekde by som pobudol dlhšie a venoval nejaké dni práci. Ale keďže sme v žiadnej destinácii nepobudli dlhšie ako dva celé dni, voľný čas bol jedine pri presunoch na lodi. A to bol viacmenej jediný čas, kedy som mohol písať Flákača. Takže nula práce. A nula práce nie je vyhovujúci stav, ak máte v pláne cestovať aspoň každý mesiac 😉 . No a početnosť skupiny si asi domyslíte. Nájsť desať ľudí, ktorí sú plne kompatibilní je veľmi náročné. Nám sa to nepodarilo, ale neboli sme moc ďaleko. Nabudúce bude prijímací pohovor 🙂 Ale aby som len nehejtoval (bol som totižto zhejtovaný, že moc hejtujem 😀 ), výlet bol super. V skupine ľudí, ktorí sa vedia baviť a s ktorými ste už strávili hafo času, ale aj s pár novými dušami je cestovanie úplne o inom ako sólo. A nemôžem povedať, že zlé. Určite si o rok strúhneme opäť nejaký výletík.

Ešte v skratke k financiam, kým zhodnotím jednotlivé krajiny. Nie, že by som to nečakal, ale fakt som dúfal, že pri cestovaní do lacných krajín sa dostanem pod 100 eur na deň. Výsledná cena na deň je 100,5 eura. Musím už z tohto pravidla spraviť wikipedia stránku alebo čo. Samozrejme cestovať sa dá lacnejšie, stačí letenku za 200 namiesto 600 eur a hneď sme na 80 eur na deň, ale pri cestovaní vo veľkej skupine a ešte k tomu s odletom z iného mesta úplne na výber nemáte. Ďalej by sa dalo dosť ušetriť na lokálnych presunoch, ale ostať 19 dní na 2-3 miestach omrzí. A precestovať 7 destinácii niečo stojí. Na jedle sa ušetriť nedá, bohužiaľ. Vidím jedlo, vyťahujem peňaženku. Ubytovanie a vstupy na pamiatky sú v rámci zachovania psychického zdravia nemenné, buď ideš so skupinou alebo si vyvrheľ. Takže vlastne nikde sa nedá ušetriť, výdaje sú najmenšie možné 😀

Hodnotenie krajín

Thajsko

Určite odporúčam. Lacné, super kuchyňa, strašne veľa miest kam ísť a nevidieť stále to isté. My sme išli na konci monzúnového obdobia ale vo výsledku nám skoro vôbec nepršalo. Takže od novembra ďalej smelo cestujte. Navštívili sme Bangkok a tri ostrovy, všetky dosť svojské. Bangkok určite navštívte, aby ste mali obraz aj o živote mimo thajských ostrovov. A majú super streetfood a fajn mestský ruch. Ko Tao sa mi páčilo asi najviac. Kľudný, turizmom ešte nepoznačený ostrov a hlavne mali sme perfektné ubytovanie. Ko Phi Phi naopak veľmi turistický, párty tu je asi každý večer, centrum popreplietané uličkami s obchodíkmi so všetkým možným aj nemožným. No a Ko Lipe, to je vám drahý ostrov. Ale pekné pláže, dosť malý na to, aby ste ho celý prešli behom dňa a turisticky niečo medzi Ko Tao a Ko Phi Phi. A pripravte sa na nechutné teplo a vlhkosť. Všade.

Malajzia

Langkawi určite odporúčam ak kvôli ničomu inému, tak kvôli nákupom. Bezcolná zóna FTW. Mimo nákupov sa tu dá celkom zabaviť za rozumný peniaz. Na turistov sú pomerne pripravení, myslím, že je to najnavštevovanejšie miesto v Malajzii. Ceny sú stále veľmi pekné pre Európanov. Na pevnine som nebol, takže to vám neporadím. Ale čo sa ku mne dostalo, tak Kuala Lumpur kľudne obíďte.

Singapore

Pár vecí na navštívenie sa tu nájde. Ak ste parkový typ, tak na Sentose vo vodnom svete a zábavnom parku určite celý deň zabijete. Ak ste foodie, v Chinetown alebo Little Indii si tiež narazíte na svoje. Ak ste digitálny nomád, wifiny sú tu rýchle. Na pár dní je tu určite čo robiť, ale týždňovú dovolenku by som tu asi nevydržal. A cenovo už sme dosť na úrovni Európy.

Dubai

Ak vás tam neťahá nejaký sheik, s absolútnym kľudom Dubai vynechajte. Pomerne nudné mesto, pokiaľ nemáte na účte veľa cifier.

Tož toľko z juho-východu Ázie, minimálne do Thajska sa určite rád vrátim. O dva týždne ma čaká predĺžený víkend na Kanárskych ostrovoch (pravdepodobne bez Flákača, lebo budem bez notebooku) a na začiatku Januára v Iráne. To už by sa mi notebook mohol vrátiť, tak hádam bude aj report na Flákačovi. Stay tunned.

Tags: ,

Comments are closed.