Jun 29

Kulinárske vyžitie

by in Ázia, South Korea trip


Cliché

Sedíme v buse Student Agency na Schwechate vo Viedni, keď som sa dozvedel, že cesta trvá až dve a pol hodiny do Brna. Ideálny čas na zhrnutie výletu.

Pôvodne to mal byť príspevok čisto o jedle, ale ešte na pár zaujímavosti som si spomenul:

  • Semafory – červená na malých križovatkách a obzvlášť na rovnej ceste, kde je semafor len kvôli prechodu, moc neznamená. Taxíky na červenú chodia pravidelne, ostatné autá, ak nikde nikto, tiež.
  • Motorkári – ešte väčší flegmatici, 2 metre široká ulička plná ľudí nie je pre nich žiaden problém. Napriek tomu však chodcov nijak neohrozujú, ani nenáhlia, žiadne trúbenie (asi za celú návštevu som nepočul jediné auto/motorku zatrúbiť). Proste idú s davom a keď sa urobí štrbinka, poposunú sa dopredu.


Na kúpanie to veru nebolo   |   McDelivery, to som v Európe veru nevidel

  • Internet – určite som to už spomínal, ale on je taký dobrý, že to napíšem ešte raz. Olleh je asi najväčší kórejský operátor, signál ma viacmenej všade a po celom meste sú dostupné aj Olleh wi-fi, platené aj zadarmo. Ak máte SIM kartu od nich, automaticky máte aj prístup na platené wi-fi.
  • Automat na vodu – poznáte to, teplá a studená voda, väčšinou v kancli, sem tam v obchoďákoch. Tak tu ju majú tiež, ale namiesto plastových kelímkov majú papierové vrecúško. Dáva to zmysel, voda za takú krátku dobu nepresiakne a je z toho menej bordelu.

Teraz k tomu najpodstatnejšiemu z celého výletu a hlavnému dôvodu, prečo určite ešte chcem ísť do Kórei.


Pražský Orloj v Seoule   |   Look ma, no hands!

Jedlo

Raj pre foodistov a viacmenej pre hocikoho, kto má rád jedlo, aj keď nie vždy je jasné, čo vlastne jete, obzvlášť keď neviete kórejsky.

  • Štiplavosť – začnem od zložky, ktorá ovplyvňuje skoro každé jedlo. Keď sa v Kórei povie, že polievka bude štiplavá (Hot Beef Soup), tak si môžete byť istí, že možno budete mať problém ju dojesť. Štiplavosť je voči Európe o niekoľko levelov vyššie.
  • Polievky – keď som bol malý, prišlo mi divné, že Ázijčania jedia polievku paličkami. Ale pritom je to vec, ktorá mi bude najviac chýbať. Väčšinou nájdete v polievke nudle, väčšie kúsky zeleniny, mäso, proste tak, aby sa dala paličkami naozaj jesť. A zvyšok buď lyžicou, alebo vypijete, čo ale môže byť problém, lebo na stôl vám donesú ešte vriacu polievku v kamennej miske, ktorá si teplotu drží ešte veľmi dlho.


Na pravo možno pozorovať miláčika

  • Domáci miláčikovia – neviem si predstaviť jesť zlatého retrívera, ale ku psom chovaných špeciálne pre ich mäso si nejaký emotívny vzťah asi nevypestujete. Pripomína to hovädzie, ale zo začiatku len myšlienka na to, že jete psa vyvoláva divné stavy vo vás.
  • BBQ – kórejská kuchyňa, a obzvlášť barbeque, je robená tak, aby sa jedlo zdieľalo s každým pri stole. Takže nedostanete tanier s flákom mäsa, ale hromadu malých mištičiek s rôznou zeleninou a kimchi a surové mäso, ktoré si buď spravíte sami, alebo vám ho spraví obsluha priamo pred vami. Stoly majú v strede varnú plochu (plyn alebo rozžhavené uhlíky), kde si sledujete, čo sa s mäsom deje. Pekný pohľad 🙂


Barbeque…


…od nevidím…


…do nevidím.

  • Nožničky na mäso – výborná vec, mäso chytíte a nastriháte na malé kúsky, aby sa dalo jesť paličkami. Nožničky sú extrémne ostré, takže všetko je rýchle a praktické.
  • Paličky – neviem, či som si to len doteraz neuvedomil, ale v Kórei majú skoro výhradné kovové paličky, kdežto čo mi pamäť slúži, tak všade som doteraz jedol drevenými. A kovové sa sakra dobre držia a výborne sa s nimi manipuluje.
  • Obsluha – obsluha vás sama od seba obslúži len keď prídete do reštaurácie (a niekedy je aj to otázne), ináč musíte dať o sebe jasne vedieť. Ale minimálne v každej BBQ reštaurácii majú zvončeky na stole, takže si ju môžete hocikedy privolať.


Vždy keď si niečo objednáte, dostane túto vec, ktorá keď začne bzučať, máte si prísť pre objednávku   |   Stále menu

  • Platenie – ešte skôr, ako príde čokoľvek čo ste si objednali, príde účet. Vždy ho máte po ruke, keď si niečo doobjednáte, len ho prekryjú novým účtom. Platí sa pri východe, k stolu by za vami asi nikto neprišiel. Všetko majú optimalizované tak, aby obslúžili čo najviac ľudí. Platby kartou boli tuším výhradne na podpis, PIN som myslím nikde okrem bankomatu nezadával. A dýška tu nefungujú, platíte koľko vám povedia.
  • Bibimbap – ak nerátam BBQ, kde si v prípade potreby môžem objednať hory mäsa, čo neprebije žiadna pochúťka, tak bibimbap bolo asi najlepšie jedlo, aké sme mali. Veľká miska s ryžou, hromada malých s rôznou zeleninou a kimchi a mäso podľa výberu , ktoré určuje cenu (s tatarákom je to mega). Všetko to zmiešate spolu, pridáte množstvo pikantnej omáčky a výsledok je nebíčko v papuľke.


Bibimbap – tataráková delikatesa   |   Patbingsu – nasekaný ľad, mlieko a sladké fazuľky

  • Prejedanie – skoro nemožné. Predposledný večer sme išli na BBQ, po ceste domov som si dal na ulici nejakú drobnosť a potom sme išli ešte na druhú večeru, opäť plnohodnotné BBQ. A aj po tomto všetkom som nebol prejedený. Mäso a zeleninu asi automaticky premieňam na endorfíny.
  • Streetfood – na záver mi tu ostala moja obľúbená položka, jedlo z ulice. Cena tak ₩1000-5000, v ponuke mäso na paličke so zeleninou ale i bez, vajíčková placka na paličke, waffle, gulička z cesta plnená nudlami príp. orechami a medom, rybacie guličky, chobotnice na tisíc spôsobov, pikantná placka so zeleninou, párok v ceste a hromada ďalších vecí, ktoré som zabudol vyskúšať a pre ktoré sa budem musieť vrátiť.


Chobotnica s čímsi   |   Plný výber


Vajíčka na paličke   |   Smažená chobotnica


Ešte plnší výber

Výdaje a zhrnutie

Celkovo ma vyšla Kórea na niečo vyše ₩1.25 milióna (22 tisíc Kč, necelých 950 €), vrátane letenky. Opäť teda priemerne okolo 95 €/deň (nazvime to Janova konštanta, okej? Výsledná cena výletu proste vychádza ~(100 * počet dní) €). Napriek tomu, že jedlo je v Kórei pomerne lacné, bolo vo výdajoch najväčšou položkou (ale moc sa tomu nečudujem, keď už bola taká lacná letenka).

Cakom prásk som s výletom nadmieru spokojný. Jedlo v Kórei je proste božské a je to aj hlavný dôvod, prečo sa tam chcem určite vrátiť. Ďalším dôvodom sú ľudia. Veľmi milí, radi pomôžu a keď 24 rokov žijete na západe, zmena je viac než vítaná 😉


Vpravo vidieť, ako by sa správne malo servírovať bravčové plece


Vnútornosti s vnútornosťami   |   Totálne fajnové hovädzie

Tags: ,

Leave a Reply