Feb 03

Macau

by in Čínska samospráva


Mesto snov?

Na Macau máme len nejaký poldeň, lebo čo sa ostatne dá robiť v obrovskom kasíne, pokiaľ na to nemáte kapitál?

—j

Hotel v Hong Kongu opúšťame až kúsok pred obedom, lebo v Macau má pršať, takže žiadne veľké plány sme si ani nerobili. A poldeň na kasína a historické centrum musí stačiť. Za HK$155 si kupujeme lístok na loď, ktorá nás o hodinu dopraví do macauského prístavu.

Finančné okienko – napriek tomu, že Macau má vlastnú menu, macauskú patacu (MOP), v reále sa s ňou možno vôbec nedostanete do styku. Viacmenej všade môžete platiť hongkongskými dolármi. Kurz je fixný, 1 HKD = 1.03 MOP, v obchodoch je to 1:1.

Na Taiwan odlietame kúsok po polnoci, takže hneď po priplávaní si ideme odložiť batožinu na letisku. To je jediný krát, kedy sme platili za MHD. Zvyšok času sme využívali busy zadarmo, ktoré operujú najväčšie kasína a dovezú vás buď z centra, prístavu alebo letiska do konkrétneho kasína. A potom sa stačí prejsť do kasína vedľa a odtiaľ vás zoberú zase niekam inam. Takže MHD v Macau je pre turistov celkom zbytočnosť.


Busy zadarmo čakajúce na príliv turistov, aby ich mohli ošklbať o peňáze. Taxíky ich ošklbú ešte aj za cestu.

Macau je viacmenej čínske Las Vegas, akurát sa tam točia niekoľko násobne väčšie peniaze. Z kasín sme navštivili Venetian, Sheraton, City of Dreams a Sands. Netreba to preháhať 😉 . A síce hneď na prvej hre v rulete sme vyhrali $120, tie aj ďalších $90 už nikdy neuvidíme. Asi by to nerobili, keby boli návštevníci ziskoví.

Počasie sme úplne nevychytali, lebo stále bolo zamračené a sem tam aj pršalo, ale aspoň z rýchlika sme pozreli historické centrum, ktoré vyzerá dosť európsky. Niet sa čomu čudovať, ešte 17 rokov dozadu patrilo Macau Portugálsku.


Centrum

Na večeru vietnamské Pho, po ceste z centra sme “zakopli” o michelinskú jednohviezdu, takže na dezert pikantnú mäsovú jednohubku a dovi dopo gambleniu. A na letisku, aby som si spravil chuť, McDonald’s. Kde na moje prekvapenie brali len hotovosť.

Tož stratový poldeň v Macau za nami, kúsok po polnoci odlietame na Taiwan.


Miestny hit, mäso s mäsom na mäse   |   Pho   |   Nenápadná michelinská 1*


Sands kasíno z vonku a z vnútra


Venetian – toto bol zážitok sám o sebe. Najväčšie kasíno na svete, pomenované ulice, fejkové Benátky s umelou oblohou, možnosť povoziť sa na gondole a tisíce hracích automatov. Ale investovaných 2.4 miliardy amerických dolárov do výstavby sa im asi vráti.


Sheraton vnútri

Tags: ,

Comments are closed.