Nov 21

Palenque, Tulum a Playa del Carmen

by in Mexico trip

Nie úplne šťastne sme cestu do Palenque zvolili cez hory, namiesto dlhšej cesty po diaľnici (ale zase o 200km dlhšej) a tak nás čakali 4 hodiny nonstop serpentín v kopcoch. Cesta to bolo krásna, ale ideálna na zgrcanie sa (prežili sme to, len len 😀 ).


Hory krásne, ale odtiaľ potiaľ s tým, ako dlho sa cez ne ide   |   Z troch výškových kilometrov až k moru


Raňajky víťazov!   |   Náš eskort, like a boss

Diaľnica a hlavné spoje sú relatívne udržiavané, ale stačí z nich zísť (alebo proste zrazu pekná cesta skončí) a už to je pokus omyl, či netrafíte dieru, v ktorej necháte nápravu. Počas dažďa alebo šera je to o to adrenalínovejšie. A aby toho nebolo málo, mimo hlavných spojov je toľko spomaľovačov (a takých intenzívnych), že väčšia rýchlosť vás poriadne vytrestá.


Nočné Palenque   |   Netuším či Miss, alebo nominantka na starostku mesta, ale ľudia povzbudzovali jak diví

V Palenque sme len jednu noc a aj to len na prespatie, lebo v samotnom meste dokopy nič nie je. Akurát už je o dosť turistickejšie než Oaxaca. Kúsok za mestom sa ale schované v džungli nachádza starobylé Mayské mesto. Tam sme si to namierili hneď ráno a po dvoch hodinách vandrovania sa opäť vydávame na dlhšiu, skoro 9 hodinovú cestu do Playa del Carmen.



Palenque

Celé východné pobrežie je magnet na turistov, obzvlášť Američanov, takže všetko čo mohlo ísť hore, išlo hore – ceny, kvalita ciest, znalosť angličtiny, počet medzinárodných reťazcov (každá značka tu má predajňu, čo vás len napadne, Haagen-Dazs hneď štyri).


Raňajky v posteli (áno, spal som na gauči)   |   Raňajky na streche (áno, máme aj terasu na streche)

V Playa del Carmen bývame hneď pri 5th Avenue, ktorú jeden známy popísal ako ulica pre vyfetovaných turistov, a nebol úplne ďaleko od pravdy. S Mexikom to nemá moc spoločné. Drahé obchody, reštaurácie, milión turistov, pouliční zabávači, taká Amerika. Ale máme to kúsok na pláž a máme celý apartmán pre seba a ešte aj celkom lacno, takže si úplne nemôžeme sťažovať.


Grand Cenote

Hneď ráno (rozumej o 11 pred obedom) sa vyberáme na juh od Playa del Carmen, niekoľko desiatok kilometrov do mestečka Tulum. Cestu lemujú obrovské vstupné brány do rezortov a rôznych zábavných parkov, pripravené vás ošklbať o peniaze. Ale my sme sa zastavili až v Grand Cenote, relatívne malom areáli so sladkovodnou jaskyňou, na také to chillové kúpanie a potápanie (samozrejme sme ale nemali okuliare a šnorchel, takže žiadne potápanie) a vlastne nič nerobenie.


Zvieratká v Grand Cenote


Lásočky, ktoré by som mohol jesť od rána do večera

Po výbornom obede, s obsluhou lepšou ako v drahom Criollo, sa konečne dostávame do ruin mesta Tulum, tesne pred zatváračkou. Len sme to tak z rýchlika prebehli, ale na peknú pláž, ktorá je súčasťou ruin, už sme sa nedostali 🙁 . Našťastie tu žijú strašne zlaté zvieratká (Coati), takže výlet spoko.


Coati – ultra zlaté zvieratko, ktoré u nás nenájdete


Ruiny mayského mesta Tulum


Selfie time

Celý druhý deň v Playa del Carmen by sa dal označiť ako typické plážové dovolenkovanie. Zaplatíte za lehátko, kúpite si Margaritu a chytáte rakovinu. A tak sme sa držali tohto plánu, ale aspoň sa konečne blížim ku koncu rozčítanej knihy! V tomto meste sa aj tak nič moc iné nedá robiť.


Margarita!


Na pláži v Playa del Carmen


Koriander na kilá tu fičí   |   Pivo robí ľudí šťastnými


Señorita   |   Úplne bežné bozkávanie koňa   |   Señor


Vidíte tam tú Titanic pózu? A žiarlivú Evitu?   |   Silno pekná pláž, kam sme sa už ale kvôli pokročilému času nedostali 🙁


Holky sa nám zaľubili

Tags: ,

Comments are closed.